Плоска, сплескана, крива – понякога през първите месеци главичката на бебето

...
Плоска, сплескана, крива – понякога през първите месеци главичката на бебето
Коментари Харесай

Главичката на бебето е крива

Плоска, сплескана, крива – от време на време през първите месеци главичката на бебето има странна форма. И в случай че дребният чаровниик има очите на мама, усмивката на баща, на кого се е метнало с тази крива глава?

Защо е крива и по кое време ще се оправи? Това са въпросите, които най-често вълнуват родителите.

Статистиката сочи, че 75% от бебета, които са с плоска глава, са момчета. Вероятно това се дължи на обстоятелството, че през първите месеци от живота си те не са по този начин дейни и преносими като момиченцата.

Проблемът с плоската глава е по-скоро естетически, не медицински. Обикновено се получава след раждането. Изкривяването е резултат от насилствената поза - бебето лежи най-вече на една страна, а главичката му е към момента прекомерно мека. И като лежи по тил, черепът откъм гърба остава плосък. 
Състоянието е известно още като позиционна плагиоцефария или „ синдром на сплесканата глава “.
Черепните кости на бебето са меки и не са компактно свързани – това дава опция на главичката и на мозъка да нарастват бързо. В резултат на това, че бебето към момента не може да се върти и обръща единствено, продължителният напън от една страна на главата, когато спи по тил или в случай че го оставяме на една страна, деформира и сплесква черепа.
Случва се при 40 на 100 от новородените.

Проблемът се преодолява без външна интервенция до 3-ия месец нормално, в случай че внимавате и оставяте бебето да спи ту на една, ту на друга страна след кърмене и умишлено го завъртате.

По време на масажа и гимнастиката бебето се оставя за малко по стомах. А когато бодърства или спи, се обръща встрани - един път наляво, различен път надясно. Така главичката му последователно ще добие кръгла форма.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР